Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2019. 03. 09. 12:32  -  www.szekesfehervar.hu
Nem ázsiai tigrisszúnyogot találtak Székesfehérváron
  
Etomológus szakértő erősítette meg a Városgondnokság felkérésére, hogy a közösségi médiában keringő képeken nem tigrisszúnyog látható. Az elmúlt napokban került fel a Facebookra, hogy egy székesfehérvári hölgy több mint 30 ázsiai tigrisszúnyogot csapott le otthonában. A Városgondnokság felkérésére Sáringer-Kenyeres Tamás, entomológus szakértő megállapította, a képeken nem ázsiai tigrisszúnyog látható.
„A képen bizonyosan nem tigrisszúnyogok láthatók. A kép felbontása miatt a pontos beazonosítás nehéz, de a gyűjtött egyedek nagyobbrészt az Anopheles maculipennis fajhoz (magyar neve maláriaszúnyog, az embert csak nagyon ritkán csípi, maláriát nem terjeszt) tartoznak, illetve itt-ott Culiseta annulata (gyűrűs szúnyog) egyedek is felsejlenek. Mindkét faj aktuális előfordulása beleillik a természetes jelenségek körébe.” - áll a Városgondnokságnak eljuttatott szakértői nyilatkozatban.
Az etntomológus szakértő szakvéleményében kiemelte: „A csípőszúnyog fajok biológiája eltérő. Az embert hevesen támadó fajok zömmel pete alakban telelnek, lárváik a tavaszi vízborítások kialakulásától kezdődően fejlődnek (eleinte lassú, majd az időjárás melegedésével, újbóli vízborítások kialakulása esetén egyre gyorsuló ütemben). Az embert nem támadó fajokra ugyanakkor jellemző, hogy kifejlett imágó alakban telelnek, pincékbe, istállókba, különféle mellékhelységekbe húzódva. A felmelegedő időjárásnak köszönhetően aktivizálódnak, elindulnak petézésre alkalmas helyet keresni (vízfelszíneket, szemben az embert támadó fajokkal, melyek általában szárazfelszínekre petéznek). Ekkor fordul elő jellemzően, hogy a fenti fajok példányai berepülnek a lakásokba is (ahol amúgy olykor a telelésük is történhet – mialatt a lakókat háborgathatják).”
 
Sáringer-Kenyeres Tamás azt is elmondta, jelenleg az embert csípő fajok nagyon alacsony egyedszáma miatt kémiai csípőszúnyog-gyérítést nem javasolt tartani Székesfehérváron. Ugyanakkor megelőzésképpen érdemes a ház körüli felesleges vízgyülemeket megszüntetni, illetve az esővízgyűjtőket szúnyoghálóval lefedni.