Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2019. 03. 05. 12:41  -  www.szekesfehervar.hu
A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkkal közösen építettük újjá a Csóri úti gólyafészket
  
Kedden délelőtt a Városgondnokság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai újjáépítették az alaposan megrongálódott Új Csóri úti gólyafészket. Tavaly a költési időszakban öt fiókát nevelt fel a gólyapár itt. Igazán ritkaságnak számít a gólyacsaládok életében, hogy ilyen népes szaporulat van - mondta Csete Gábor Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi referense.
Staudinger István Duna-Ipoly Nemzeti Park területvezető, természetvédelmi őre építette az új fészket az Új Csóri úti gólyapárnak.
 
A tavalyi időjárás és a fészek a nagysága is közrejátszott abban, hogy a fészek meggyengült, és nyár végére leszakadt egy része, mondhatni, lakhatatlanná vált. Kedden reggel a Városgondnokság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közösen szervezett akciót, amelynek során újjáépítették a fészket, és várják, a vélhetően egy-két héten belül Afrikából hazaérkező fehér gólyákat.
Normálisnak tekinthető az, hogy újjáépített fészekkel várják a gólyákat, hiszen ők is rendbe szokták hozni, vagy tényleg szükség van arra, hogy az egyre csökkenő élethelyek mellett ilyen helyeket biztosítsunk a gólyáknak?
 
Régen mindenkinek az volt a fejében, hogy a gólya a kéményen fészkel, de ez ma már ritkaságnak számít az országban. Leginkább villanypóznákra építi fészkét, ami szintén nem szerencsés, mert többször okozott halálesetet, de szerencsére most már az áramszolgáltatók is igyekeznek olyan madárvédő papucsokat felrakni, ahova a madarak le tudnak szállni, és nem érintkeznek a magasfeszültséggel. A város belterületén jelenleg itt, az Új Csóri úton, a Szent Vendel utcában és a Borszéki utcában van költés, illetve két éve építettünk egy műfészket is a Palotavárosi tavak mögé.
Hogyan történik a fészek újjáépítése?
 
A nemzetiparkos és városgondnokságos kollégák először a régi, rossz állapotú fészket leszedik, majd egy stabil fémszerkezetet tesznek a helyére, amire új vesszőfonatból készítünk keretet, és avarral megbéleljük. Természetesen ez csak előépítmény, a gólyák majd otthonossá teszik.