Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2019. 02. 11. 08:55  -  www.szekesfehervar.hu
Elkezdtük a tél végi metszéseket a város parkjaiban
  
A Városgondnokság szakemberei már elkezdték a bokrok-fák metszését a város közterületein. Törekszünk arra, hogy ne a kemény mínuszokban álljunk neki a munkának, mert a nulla közeli vagy fölötti hőmérséklet az ideális a metszéshez – mondta Homoki László a Városgondnokság parkfenntartási vezetője. Ahéten az egyik leglátványosabb munkával is végeztek a Petőfi parkban, itt a cserjék éves ifjító metszése is megtörtént.

Fontos célja a tavaszi metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd. A Petőfi parkot követően a város többi parkja következik.
 
Néha durvának látszik a metszés…
 
Pedig nem az. A metszés is egy szakmunka, ami megalapozza a nyári időszakot, a további fenntartási munkákat. Igen, drasztikusnak tűnhet olykor, de a növény szépen megújul tőle, sok fiatal és szép hajtást növeszt. A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az elöregedett részeket levágjuk, amivel arra késztetjük a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növeljük. Érdemes majd május végén, június elején megnézni a visszametszett növényeket, amiken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedésük lesz.
 
A nyesedéket azonnal elszállítják, vagy darálás után mulcsként lehet használni?
 
Ez parkfüggő. Törekszünk arra, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsuk a területet, de van, amikor csak másnap tudjuk elszállítani a növényi hulladékot. Az a mulcs, amivel az ágyásokat feltöltjük, a fák gallyazásából visszamaradt nyesedék, a cserjéké túl apró ehhez, így abból komposzt lesz.
 A fák metszése is elkezdődött már?
 
Az egy, illetve másfél évvel ezelőtt ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál végzünk most utómetszést, ugyanis a fa koronáját hozzá kell igazítani a még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis ha kicsi a gyökér és a nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.
 
Mekkora területet kell Székesfehérváron metszeni és mennyien dolgoznak rajta?
 
Jelenleg Székesfehérváron 82.574 négyzetméter cserje, 25.329 négyzetméter sövény és közel 5000 négyzetméter rózsa metszését végezzük. Ez nem kis terület, így például bár a rózsával még kicsit korán vagyunk, de muszáj elkezdenünk, mert nem érnénk a végére. Három nagy csoportban dogoznak a szakemberek, illetve van egy negyedik, mobilabb csoport, amely a kiemelt területeket metszi végig. Ez összesen közel 120 embert jelent, akinek a többsége már szakképzett dolgozó, hiszen korábban volt lehetőség oktatásra, és sokan elsajátították a szakmát. Egyébként a parkfenntartási csoport továbbra is várja a munkatársak jelentkezését.