Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2018. 07. 04. 08:37  -  www.szekesfehervar.hu
"Mindig jó visszanézni a gondozott területre"
  
Minden nap négy csapat indul korán reggel útnak Fehérvár parkjai felé a Városgondnokságról, hogy az aznapra kijelölt területeket rendbe tegyék. Többnyire 16-30 főből áll egy-egy csapat, van aki a fűnyírógépeket vezeti van aki gazol vagy éppen kapálással foglalkozik – mondta Griger László, a Városgondnokság parkfenntartási csoportvezetője, akit arról kérdeztük, hogyan zajlik a fehérvári zöldterületek gondozása és a napi munka a Városgondnokságon.
Székesfehérváron meghatározott ütemterv szerint zajlik a zöldterületek gondozása, de az adott napi területek meghatározásánál figyelembe veszik a lakossági bejelentéseket és a Polgármesteri Hivatalból érkező kéréseket is például rendezvények idején. Ha lakossági bejelentés érkezik, akkor minden esetben kimegyünk, megnézzük és adott esetben előrébb soroljuk az ütemtervben a területet – mondja a parkfenntartási vezető.

Reggel hat és félhét között zajlik a Városgondnokságon az eligazítás, ilyenkor kapják meg a napi feladatot a brigádvezetők, akik a terepen irányítják és természetesen felügyelik a munkát.

Milyen gépekkel dolgozik a Városgondnokság?
 
Négy John Deere önjárós fűnyírógép mellett, van három nagy teljesítményű John Deere traktorunk, amivel a nagyobb területek nyírását végezzük, valamint hat, nagyjából hatéves Iseki fűnyíró traktorunk. Ezeken a nagyobb gépeken kívül pedig Stihl fűkaszákkal, fújó- és kézigépekkel dolgoznak a Városgondnokság munkatársai.
 
Azt gondolhatná az ember, hogy a fűnyírás, a parkgondozás nem különösebben bonyolult munka, ám valójában nem ilyen egyszerű a helyzet. Mi a legnehezebb ebben a feladatban?
 
Nyáron a szabadban dolgozók főként meleggel küzdenek meg, hiszen a kaszásoknak teljes menetfelszerelésben kell végezniük a munkát, akkor is ha, egyébként harmincöt-negyven fok van. Persze ilyenkor több pihenőt kapnak, hogy frissíthessenek, be tudjanak állni kicsit árnyékos helyre. A mostani nyári időjárás azonban nekünk kedvez, hiszen ilyenkor gyorsabban tudunk haladni, mint nagy hőségben. Elsősorban talán az a legrosszabb érzés, hogy kicsit mindig mostohagyerek, amit csinálunk, hiszen rendszerint talál benne kivetnivalót a lakosság. Ha vágunk az a baj, ha nem vágunk akkor pedig az. Néha azt kifogásolják, hogy túl magasra hagyjuk a füvet, néha meg azt, hogy túl alacsonyra vágjuk. Ettől függetlenül mindig a legjobb tudásunk szerint igyekszünk megfelelni a lakossági elvárásoknak.
Ha Székesfehérvár gondozandó területeit nézzük, van különbség az egyes részek között?
 
Természetesen, itt is, akárcsak más munkáknál megvannak a kedvelt, könnyebb területek, meg persze vannak, ahol sokkal nehezebb haladni. A legnehezebb terület egyértelműen a Belváros, illetve a lakótelepi környékek, mert ott az autókra üzletekre komolyan kell figyelnünk. Itt nem mindegy hogyan áll a kasza, merre vág, hiszen ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor kárt és sérülést is tud okozni. Még úgyis, hogy mindig igyekszünk a nyírandó terülteket megtisztítani a kövektől, hogy azok felverődése se okozhasson bajt, de ez többnyire sziszifuszi munka, pláne, ha közben esetleg építési/bontási munkálatok is zajlottak a környéken.

„A nagyobb gépek olyan teljesítményűek, hogy nemcsak a kavicsokat, de akár egy fél téglát is könnyedén felszívnak. Mindeközben persze a gép turbináját is tönkreteszik, úgyhogy nagyon kell figyelnünk.”

Éppen ezért azokat a terülteket, amelyek újként kerülnek a gondozásunk alá, először mindig gyalogosan járják be a kollégák, és megtisztítják a kövektől. Előfordul ilyenkor olyan is, hogy végül nem is engedjük rá a gépet, ilyenkor pedig marad a kissé lassabb kézikasza.

Ha az út szélén dolgozunk, akkor nemcsak arra kell figyelni, hogy mi ne okozzunk kárt, hanem arra is, hogy a dolgozó kollégákat el ne üssék az autók.

Egy-egy terület amikor megszépül, akkor a nehézségek is könnyen elfelejtődnek. A parkfenntartási csoportnál is lehet sikerélményről beszélni?
 
Nemcsak az jelent örömet, ha egy-egy terültet tényleg megszépül, de a különböző projektek befejezése is mindig nagyon örömteli. A Városi Strand pont egy ilyen példa számomra. Ha valaki látta, hogy a terültet milyen volt a munkák közben, amikor mondhatjuk, hogy a zöldfelületek szétbombázva álltak, és látja most, akkor érzékelhetjük, hogy mekkora a különbség. Jó érzés amikor van látszatja, eredménye a munkánknak.
 
Van kedvenc közterülete vagy parkja a parkfenntartási vezetőnek?
 
A Petőfi park az egyik kedvencem, hiszen gyönyörű, növényes zöldterületet tudtunk ott kialakítani, és nagyon szeretem a Halesz ligetet is. De frissen vágva mindegyik park és hely szép szerintem. Talán egy kicsit már az is közbejátszik, hogy az ember óhatatlanul is a magáénak érzi azokat a terülteket, amelyekért felel.
 

 
A műszakkezdet igazán forgalmas időszak a Városgondnokság telephelyein. A gépek nemcsak egyszerűen elindulnak a munkaterületekre, hanem azokat a kezelőiknek fel is kell készíteni. Fekécs Attila parkgondozó és nehézgépkezelő már huszonhat éve gondozza Székesfehérvár közterületeit.
Annak idején, még kézi fűnyíróval kezdtünk, amit tolni kellett, ma pedig nagyon modern és könnyen kezelhető gépekkel dolgozhatunk. Egyáltalán nem tartom unalmasnak munkám, még ha ugyanazt is végzem, hiszen minden területen másra kell figyelni – mondja Attila, aki jelenleg egy John Deer fűnyírón dolgozik.
 
A reggel felkészüléssel indul: a gyűjtőkosarakat és a szűrőket minden műszakkezdetkor ki kell takarítani, ezek nélkül el sem indulhat a munka, és be sem indítjuk addig a gépeket, amíg ezzel készen nem vagyunk. Ha például nem takarítanánk a légkondicionáló berendezést nap, mint nap, akkor a finompor, akárcsak a gépkocsiknál, hamar tönkretenné a motorszűrőt, és itt ráadásul sokkal nagyobb a terhelés, mint egy közúton közlekedő autónál. Nagyon figyelünk a gépekre, hiszen ha bármelyik kiesik, az komoly időveszteséget is jelent a munkában.

„Szeretem ezt csinálni, és jó érzés, amikor egy terülttel végez az ember, majd visszanéz, és az gondozott, szép közterületet lát. Ez tényleg öröm a munkánkban.”

A zöldterület gondozása az ingatlantulajdonosokra is ró feladatot, ami miatt minden évben sok panasz érkezik a Városgondnoksághoz is. Mint mindenhol az országban Fehérváron is önkormányzati rendelet mondja ki, hogy az ingatlanhatártól az útig terjedő szakaszt a tulajdonosnak kell gondoznia. Van, ahol ez csak néhány méter és van ahol ez a terület nagyobb. Azon idős emberek, akik nem tudják ezt a munkát elvégezni, az önkormányzati képviselőjükön keresztül kérhetik azt, hogy a Városgondnokság a szociális kaszálás keretében nyírja le a füvet a ház előtt.