Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Közélet  -  2013. 07. 22. 07:16  -  www.szekesfehervar.hu
Felújították Aba-Novák Vilmos seccojának lábazatát
  
 Felújították a Szent István Mauzóleumát díszítő Aba-Novák secco lábazatát, hogy megóvják az értékes falfestmény állagát a vizesedéstől. A munkához szükséges pénzt a Szent István Emlékév tiszteletére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosította.
 
Demeter Zsófia, a Szent István Múzeum igazgatója elmondta, hogy a lábazat rossz állapotban volt. A repedések és a felázás a későbbiekben a seccóra is átterjedhettek volna, ezért a gyors állagmegőrző felújítás szinte létfontosságú volt. A július elején kezdődött munkálatok csupán a lábazatot érintették, a falfestményhez nem nyúltak a szakemberek.

Aba-Novák Vilmos alkotásán István koronázása, a Szent Jobb legendája és a magyar történelem kiemelkedő alakjai, királyai, az adott korszakot képviselő közéleti személyiségek is feltűnnek, közöttük a kormányzó Horthy Miklós, és csuklyás Anonymus alakjában az akkori kultuszminiszter, Hóman Bálint. A secco 1942-ben készült el, de az 1950-es évek elején politikai okokból lemeszelték. A falkép teljes feltárása és restaurálása csak 1992-ben kezdődhetett meg, az ünnepélyes átadására és felszentelésére 1996. augusztus 15-én került sor.