Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
 Közélet - 2010. 06. 02.
Együttműködés a horvát Vukovár-Szerém megye és Fejér megye között
 A horvátországi Vukovár-Szerém megye és Fejér megye a szorosabb kapcsolatok megteremtéséhez szándéknyilatkozatot írtak alá szerdán a Megyeházán.
 
 A kelet-horvátországi megye főispánja, Bozo Galic járt a Megyeházán az ottani kisebbségi koordináció  magyar elnöke, Kel József kíséretében. Tavaly Fejér megye küldöttsége látogatta meg őket, akkor egyeztek meg a mostani szándéknyilatkozat aláírásáról. Mint a főispán elmondta, megyéjükben, amely sok kárt szenvedett a háborúben, a történtek ellenére a horvát többség és a 20 százaléknyi kisebbség békében él és igyekszik helyrehozni a rombolást. A 15 százaléknyi szerb mellett 5 százaléknyi egyéb kisebbség él, magyarnak minden századik polgáruk vallja magát. Mivel Horvátország és Magyarország közt kitűnőek a kapcsolatok, joggal lehet remélni, hogy a két megye közt is az lesz. Ráadásul a jelenlegi magyar miniszterelnököt mind Horvátországhoz, mind Fejérhez különösen erős szálak fűzik - tette hozzá. További lehetőséget lát megyéjük fejlődésére és a "magyar kapcsolat" erősödésére a Duna-csatorna, és a Dunától az Adriáig érő vasútvonal használatában. Végül megköszönte azt a segítséget, amit Magyarország a hazájának nyújtott a délszláv háború során.
 
 Dr. Balogh Ibolya a Megyegyűlés elnöke is örömmel üdvözölte a kapcsolatok megerősítésének lehetőségét, és külön azt, hogy a főispán a kisebbségekkel - így a megye magyar lakosaival is - igen jó viszonyt ápol. Jó lenne - mondta -, ha a szándéknyilatkozat aláírását követően mind szervezeti, mind az egyes magánemberek szintjén jó ismeretségek, barátságok, hasznos együttműködések alakulnának ki.

Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása