Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
 Városgondnoksági hírek - 2009. 09. 04.
A kertvárosokban kezdődik a lomtalanítás szeptember közepétől
 Szeptember közepén a családi házas városrészekben kezdődik az idi fehérvári lomtalanítás. Minden családi ház postaládájába külön értesítőt helyez a Depónia a pontos hulladékszállítási napról, ugyanis szeretnék elkerülni azt, hogy a lom napokig az utcán legyen, melyet szétszórnak és feltúrnak. A fehérvári lomtalanításról pénteken tájékoztatott Simon Beatrix a Depónia kommunikációs vezetője, Damsits László a Polgármesteri Hivatal Kommunális és Környezetvédelmi Irodájának munkatársa és Bozai Istán városgondnok.
Tavasszal nem rendeztek a városban lomtalanítást, helyette szeptembertől indul a lomgyűjtés a városban. Jelentős változás várható az előző évekhez képest. Eddig tíz nap alatt lezajlott egy-egy lomtalanítás, most másfél hónapig fog tartani és remények szerint nem lesz szemetes a város. Első körben szeptember közepétől a családi házas és a kisebb tömbházas övezetekben, majd októbertől a lakótelepeken gyűjtik a fölöslegessé vált lomot. .
 
Változás, hogy nem hirdetik meg a konkrét időszakot nyilvánosan, hanem kisebb körzetekre osztották a városrészeket. Szórólapokon értesítik a lakókat a lomtalanítás pontos időpontjáról, amit minden postaládába bedobnak. Felhívták a fehérváriak figyelmét, hogy figyeljék a postaládát mikor lesz a lomtalanítás. Ezen a szórólapon szerepel majd, hogy mikor illetve mit lehet kihelyezni. A tömbházaknál majd a közös képviselőket értesítik, akik szólnak a lakóknak.
 
Kérik, hogy legkorábban előző este kerüljön ki a hulladék a családi házak elé, ugyanis megpróbálják úgy vezényelni az akciót, hogy tiszta maradjon a város és ne vonzzon guberálókat. Nem lesz idén sem újság, sem pedig televíziós hirdetés, így próbálják az illegális hulladékot gyűjtőket távol tartani a várostól, hogy ne legyen szemetes Székesfehérvár.
 
Damsits László elmondta, hogy bevonják a közterület felügyelőket és a rendőrséget is a lebonyolításba. Nehéz ellenőrizni, de kísérletet tesznek rá. Ahhoz, hogy az utcára kitett hulladékhoz hozzányúljon bárki is, ahhoz hulladékkezelési engedély szükséges – hívta fel a figyelmet. Tilos hozzányúlni, megfogni és turkálni. Ha bejelentést kapnak, arról, hogy milyen autóval járnak és szállítanak hulladékot, akkor hulladékgazdálkodási bírságot szabnak ki, melynek a felső határa 50.000 forint kis mennyiségű hulladék esetén.
 
Simon Beatrix a Depónia kommunikációs munkatársa elmondta, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást, mert a „guberálók” is így érdeklődnek. Bozai István városgondnok szerint nagyon fontos a lakosság fegyelmezettsége a lomtalanítás lebonyolításában. Ha tényleg a tervezettek szerint rakják ki a hulladékot, akkor nem lesz sok probléma és sétszórt szemét. Mint mondta eddig sem az volt a probléma, hogy elviszik a lomot, hanem az, hogy a helyszínen szétbontják és rengeteg hulladékot, törmeléket hagynak maguk után. Ezzel pedig komoly többletmunkát adnak a hulladékkezelőnek és többletköltséget a városnak. Reményei szerint olcsóbb és rendezettebb lesz a lomtalanítás. Jövőre az idei tapasztalatai alapján lesz.
 
A Családi házas övezetben nem konténer lesz, ki kell rakni továbbra is a ház elé a szemetet a postaládákba bedobott értesítőkön szereplő időpontban. Konténeres gyűjtés majd októberben a lakótelepeken lesz. Három hétig tart majd a családi házas övezetekben a lomtalanítás és utána kezdődik a lakótelepeken.

Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása