Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2018. 07. 31. 08:30  -  www.szekesfehervar.hu
El kell kezdeni a városban az elektromos légvezetékek alatti gallyazásokat
  
Régen gallyazták már a fákat a légvezetékek alatt Székesfehérváron, ám mostanra a szolgáltató is jelezte a Városgondnokságnak, hogy nagyon megszaporodhatnak a közeljövőben az üzemzavarok, így mindenki biztonságának érdekében elkerülhetetlen a gallyazás.
Székesfehérváron 344 kilométer légvezeték húzódik, és ez alatt mintegy 16 ezer fa található a városi 80 ezres állományból. A vezetékek alá pedig sokszor olyan, tipikusan magasra növő fajtákat telepítettek, mint például juhar, dió, akác vagy eperfa.

Arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben a környezetükben vezetékbe növő fa van, akkor azt jelentsék be a Városgondnokság vagy az E.ON ügyfélszolgálatán.

„A közép és a kisfeszültségű vezetékekre vonatkozó jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy a biztonsági övezetbe tilos olyan növényt telepíteni, ami kifejlett állapotban meghaladja a négy métert. – emelte ki Homoki László a Városgondnokság parkfenntartási egységvezetője – Természetesen nem mindenki ismeri, ismerheti ezt a jogszabály, és több olyan lakossági ültetés is történt korábban, ahol ezt sajnos nem vették figyelembe, így aztán rengeteg magasra növő fa van a vezetékek alatt, amelyek az előírt egy-öt méteres védőtávolságot átlépik. A Városgondnokság rákényszerül arra, hogy a vonatkozó jogszabályt betartsa, hiszen az egy dolog, hogy szikrázik a vezeték, ha hozzáér a fa, amiről többször kap az E.ON és a Városgondnokság is bejelentést. Ennél nagyobb probléma az áramkimaradás, de legrosszabb esetben sajnos baleset és súlyos áramütés is lehet a biztonsági távolság be nem tartásából, hiszen a fa vezeti az áramot.”

A tervek szerint a gallyazások már a héten megkezdődnek a Krasznai és a Donát utcákban, majd folytatódnak a Zobori, a Füleki, a Kriványi, az Enyedi, a Sárosi, az Ipoly, a Dunaszerdahelyi utcákban, illetve az Alföldi tej mellett, a Seregélyesi úton végighúzódó középfeszültségű vezeték alatt.

Augusztus végén és szeptemberben az egész városban végig kell gallyazni a Városgondnokságnak a vezetékek alatti fákat, ami sajnos drasztikusnak tűnő beavatkozás lesz. Ez a munka most nem kertészeti vagy esztétikai érdekeket képvisel, hanem a biztonsági övezetre vonatkozó jogszabály előírásait kell figyelembe vennünk és betartanunk. Tudjuk, hogy sokakat fájdalmasan fog ez érinteni, de kérjük a lakosságot, ne akadályozzák a munkát, hiszen mindannyiunk érdeke nemcsak a biztonság, de a zavartalan áramellátás is.” – hívta fel a figyelmet Homoki László.
 
A gallyazási munkát két ütemben végzik majd: először a kosaras autókból láncfűrésszel levágják a fákat, majd a második ütemben szállítják el a nyesedéket a közterületről.